Παρουσίαση του βιβλίου “Πόλεμος και Δημοκρατία” στην Πινακοθήκη Κουμουτσάκου

//Παρουσίαση του βιβλίου “Πόλεμος και Δημοκρατία” στην Πινακοθήκη Κουμουτσάκου

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις απειλές και τις ευκαιρίες για τη δημοκρατία και το ερώτημα της άμεσης δημοκρατίας διοργάνωσαν στις 8 Ιανουαρίου 2015 στις 7.30 μ.μ. στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη (Λεβίδου 11, Κηφισιά), οι εκδόσεις “Ευρασία”, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Κυριαζή «Δημοκρατία και πόλεμος, Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος μίλησε για το θεσμό των συνοικιακών συμβουλίων, αλλά και για τις συνοικιακές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας από την καινούργια Διοίκηση, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τον εκδότη της «Ευρασίας», Φαίδωνα Κυδωνιάτη, για την ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση του βιβλίου.

Ομιλητές στην εκδήλωση πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και ο ίδιος ο Νίκος Κυριαζής. Πρώτος μίλησε ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο οποίος έκανε μία ανάλυση για το αν η άμεση δημοκρατία αποτελεί πανάκεια στην πολιτειακή κρίση που περνάει η χώρα μας, φέρνοντας ως παράδειγμα το δημοψήφισμα, στο οποίο δεν παίζει ρόλο μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η διατύπωση της ερώτησης που πρέπει να απαντηθεί. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι το δημοψήφισμα δεν είναι πάντα η λύση, αφού σε μία κοινωνία οι μειοψηφίες είναι πάντα αυτές που έχουν τα προβλήματα.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο κ. Θεοφάνης Τάσης, ο οποίος επισήμανε ότι η δημοκρατία εξελίχθηκε στην αρχαία Ελλάδα μέσα από τους πολέμους, αφού στον πόλεμο είναι όλοι ίσοι μπροστά στον κίνδυνο. Από τον οπλίτη βγήκε ο πολίτης, ο οποίος και δημιούργησε τη δημοκρατία.

Ο κ. Νίκος Κυριαζής μίλησε, ως οικονομολόγος, για τις διαφορές ανάμεσα στην άμεση και έμμεση δημοκρατία. Ανέφερε το παράδειγμα, που αναφέρεται και στο βιβλίο του, των προτάσεων που τέθηκαν σε ψηφοφορία το 482 για το ισότιμο μοίρασμα των χρημάτων από τα ορυχεία του Λαυρίου σε όλους τους Αθηναίους πολίτες (Αριστείδης) ή την ενίσχυση του αθηναϊκού στόλου (Θεμιστοκλής) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Πέρσες. Φυσικά, υπερίσχυσε η δεύτερη πρόταση και έτσι εξελίχθηκε η Ιστορία. Εξάλλου, αυτή η βασική αρχή «Τις Αθηναίος βούλεται» αποτελεί και την πεμπτουσία της δημοκρατίας.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, ενώ το συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε, έκανε ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

2015-02-20T14:24:49+00:00